Over Marte

Na zelf meerdere meerdere extreem manipulative relaties te hebben meegemaakt, heb ik mijn inzichten en ervaringen gebundeld in Het Manipuliefde Kwartet.

Om zo handvaten te bieden aan mensen die, als slachtoffer of omstander, te maken hebben (gehad) met manipulatief gedrag en toxische relaties.

Basically, ik heb de tool gemaakt die ik eigenlijk zelf nodig had tijdens deze destructive relaties en het herstel hiervan.

Marte van Os Manipuliefde

Mijn verhaal

Terwijl ik aan het huilen was, haalde hij zijn telefoon tevoorschijn en begon me te filmen.

Tijdens één van onze ruzies, die zoals gebruikelijk nergens toe leidde maar wel ondraaglijke uren duurde, werd er weer een lading pijnlijke beschuldigingen en beledigingen op mij afgevuurd. Na bijna een jaar van dit soort ruzies te hebben doorstaan, was ik mentaal en fysiek uitgeput. Eenzaam en wanhopig barstte ik op de grond in tranen uit. 

Als reactie haalde hij zijn telefoon tevoorschijn en begon me te filmen. ‘Om te bewijzen aan anderen dat ik was doorgedraaid en dat er echt iets mis met me was’, zei hij met een kalme stem vol minachting.

Ik voelde me geschrokken, gekwetst en onveilig en snapte niet wat er aan de hand was.

Marte cold dip Tilburg

Hoe kon iemand die zei dat hij veel van me hield mij met zo weinig medeleven behandelen? Ik begon te denken dat hij gelijk had: misschien was ik inderdaad gek geworden. 

De volgende dag kwam, zoals gebruikelijk, de (neppe) verontschuldigingen en (lege) beloftes. Hij had het niet zo bedoeld. Ik was te gevoelig. Als ik X niet had gezegd, had hij Y niet hoeven doen. Kon ik maar begrijpen hoe moeilijk het voor hem was. Het zou nooit meer gebeuren. Dingen zouden veranderen, deze keer echt.

Het zou nog een maand duren voordat ik uiteindelijk de relatie beëindigde. Het kostte veel meer tijd (plus zelfreflectie en professionele hulp) om de manipulaties en leugens te zien voor wat ze daadwerkelijk waren: emotionele mishandeling. 

Als ik terugdenk aan deze avond (of aan alle andere wrede momenten) doet het nog steeds pijn. Maar inmiddels lach ik er ook om, rol ik met mijn ogen of slaak ik gewoon een diepe zucht. Nu zie ik de absurditeit van de situatie en kijk ik dwars door de patronen en rode vlaggen heen. Ik voel compassie voor mijn jongere zelf die haar best deed en (van een afstand) ook voor hem.

arrow yellow

Sommige mensen zeggen: 'hurt people hurt people'.

Maar het kan ook anders:

Lachen heeft me geholpen bij het helen. Net als het delen van mijn verhaal, het begrijpen van wat er is gebeurd en het doorvoelen van alle emoties. En ik denk dat het bij andere mensen ook zo werkt. Daarom heb ik dit spel gemaakt.

Ik hoop dat dit kaartspel mensen zal helpen te begrijpen wat er is gebeurd, om manipulatief gedrag te kunnen herkennen en om hun ervaringen te delen. En dit alles op een speelse manier.

Natuurlijk, en gelukkig, zijn niet alle manipulatieve relaties zo naar als deze (hoewel velen nog erger zijn). Manipulatieve dynamieken variëren van ongezonde interacties tot allerlei vormen van mishandeling. Dit kan voorkomen in elke soort relatie: romantisch, op het werk, binnen vriendschappen, enzovoort.

Dit spel toont de 92 meest voorkomende rode vlaggen van manipulatief gedrag. Daarom is het nuttig om te spelen (of te gebruiken als reflectietool) voor iedereen die manipulatief gedrag beter wil begrijpen en herkennen.

Zelftwijfel inruilen voor helderheid?

Winkelwagen